IKEA-hack

När jag var hemma och vabbade för ett tag sedan fick jag ett infall och slet ner den fula bambujalusi vi köpte för typ 30:- på IKEA när vi fixade arbetsrummet för sex år sedan.

(Här ser ni rummet för ett par år sedan:)

Jag bestämde mig för att sy en gammeldags hissgardin och letade reda på en alldeles lagom stor bit vit bomullscanvas  som blivit över vid något annat projekt. Eftersom jag inte orkade gå ut i garaget för att se om vi hade någon passande list eller rundstav att ha i ändarna så bestämde jag mig för att se om delarna från jalusin gick att använda. Jag insåg snabbt att jag skulle spara förskräckligt mycket tid om jag dessutom kunde återanvända den gamla hissanordningen.

Jag klippte bort själva bambujalusin från övre och undre list, och knipsade av aluminiumnitarna som hissanordningen var fäst vid. (Listerna på denna jalusi är av bambu som lätt böjer sig, därför består de av två delar som ligger rygg mot rygg för stadga.) Sedan fållade jag sidorna på tyget som skulle bli den nya gardinen och sydde kanaler upptill och nertill. Nertill trädde jag in de båda ”underlisterna” medan jag upptill bara trädde in den bakre listen och lät den främre ligga utanpå som en detalj. När sedan David kom hem så skruvade han (jag har skruvdragarskräck) fast hissanordningen i den synliga listen och gardinen kunde hängas upp. Tada!

Ny gardin
Kostnad: 0:-
Material: Gammal jalusi, stuvbit, två skruvar
Tidsåtgång: 30 minuter. – 10 minuter tänka, 10 minuter klippa, 10 minuter sy. (och 1 min skruva)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.